Der er ualmindelig stor frihed i at leje en autocamper og derefter køre ud i de åbne vidder med smukke landskaber
På et autocamper-eventyr, vil du opleve hvad det helt præcist vil sige, at komme tæt på naturen og væk fra civilationen. Du får muligheden for at opleve den ulitmative frihed i dit eget tempo lige hvor det passer dig. Du kan endda vælge om du vil vågne op til lyden af bølge skvulp, eller til lyden af susende træer. På denne side har vi samlet alt den nyttige viden, samt nolge tips og tricks til en god tur, hvad end du planlægger at køre autocamper i, USA, Canada, Australien eller New Zealand.
Som ved så mange andre former for ferier, så er der også fordele og ulemper ved at tage på autocamper-ferie.
Vi har spurgt vores rejseeksperter, hvilke fordele og ulemper, der bør tages højde for.
Fordele
Det er en kæmpe oplevelse.
Du skal ikke pakke alle dine ting ud hele tiden.
Du har “huset på ryggen”, så alting er lige ved hånden.
Du har køkken- og badefaciliteter lige i nærheden.
Der er penge at spare på mad, da du selv kan tilberede det i autocamperen.
Turen kan tages i et roligt tempo, da du ikke skal finde hotel til natten.
Autocamperen er ikke svær at køre – du skal bare lige vænne dig til den.
Autocamperne er udstyret med automatgear, hvilket gør den endnu nemmere at køre.
Du kommer tæt på naturen, hvilket betyder, at du blandt andet kan holde ind og spise din frokost lige hvor du vil.
Ulemper
En autocamper er ikke god at køre rundt i storbyer med ⎼ det bliver for kluntet.
Campingpladserne ligger et stykke uden for storbyerne.
Hvis det er første gang du skal på autocamper-ferie, så kan det være en god idé, at ferien ikke er så lang, da man som familie er meget tæt sammen hele tiden - muligvis omformuleres.
Fun fact omkring autocampere: Den første autocamper blev bygget, af en privat person, ovenpå en bil i 1904
Generel information om autocampere
Inden du beslutter om din næste rejse skal være i autocamper, skal du sætte dig ind i hvordan det er at køre autocamper ⎼ specielt hvis det er første gang, du skal ud på dette fantastiske eventyr.
Før afrejse
Det er vigtigt at købe en forsikring hjemmefra inden afrejse. Rejseforsikringen skal kunne dække dig i forhold til selvrisikoen, hvis uheldet skulle være ude. Kontakt os gerne, så kan vi hjælpe dig med at finde den rigtige forsikring.
Husk at læse de medsendte bestemmelser fra den autocamper udlejer, du har valgt at leje autocamperen igennem.
Det er en fordel at få lavet et internationalt kørekort hjemmefra, da det er på engelsk og dermed lettere at forstå for ikke-danskere. Du skal dog stadig have dit almindelige danske kørekort med.
Det kan være en fordel at have en foreløbig rute at køre efter, især hvis du rejser i en højsæson. Nogle campingpladser bliver hurtigt udsolgt og derfor, er det en god idé at gøre sig nogle overvejelser om hvor turen skal gå hen, og dermed finde ud af om campingpladserne skal bookes på forhånd.
Afhentning af autocamperen
Nogle udlejningsfirmaer kræver, at du har en overnatning på hotel eller lignende inden afhentning af autocamperen. Det vil sige, at du muligvis ikke kan komme direkte fra lufthavnen og hente autocamperen. Sæt dig derfor ind i reglerne fra den pågældende udlejer, som du skal afhente autocamperen fra.
Nogle udlejningssteder tilbyder at hente dig og dine medrejsende på hotellet efter jeres overnatning. Du skal dog tage kontakt til udlejningskontoret om morgenen eller dagen før, for at aftale nærmere tidspunkt.
Det er muligt at tjekke ind hos udlejeren hos nogle udlejningssteder ⎼ dette kan hjælpe dig med at spare tid, specielt i højsæsonen.
Ved afhentningen vil du få en gennemgang af autocamperen og de forskellige funktioner. Du skal efterfølgende skrive under på, at autocamperen er i orden. Det er derfor vigtigt, hvis du opdager fejl og mangler, at du påpeger dette ved afhentningen.
Hvis du skal aflevere autocamperen et andet sted end afhentningsstedet, så betales det såkaldte “one-way fee” ved afhentningsstationen. Det er dog ikke alle udlejere, der tilbyder denne mulighed
Fun fact omkring autocampere: Der er over 16.000 offentlige og private steder at campere i autocamper i USA
Undervejs på rejsen i autocamper
Veje
I USA og Canada har de interstate highways, der går igennem flere stater. I nordlig-sydlig retning har disse veje ulige numre. Alle interstate highways i østlig-vestlig retning har lige numre.
I Australien og New Zealand er ulige numre generelt nordlige-sydlige ruter, hvor lige numre er østlige-vestlige ruter. Nummeret stiger i henholdsvis vest- og nordgående retning.
Alle fire lande har betalingsveje. Det er forskelligt fra vej til vej, hvor meget der skal betales og om der skal betales kontant eller om det kan betales elektronisk.
Brændstof
Autocampere kører på benzin og de kører ca. 4 km pr. liter.
I USA sælges benzin i gallon, hvor 1 gallon svarer til 3,8 liter.
Ved de fleste tankstationer er der selvbetjening, så man betaler med sit kreditkort ved standeren
Færdselsregler
USA & Canada
Hastighedsbegrænsningen på de fleste highways er 55-65 miles i timen, hvilket svarer til 95-100 km i timen. Alle hastigheder i USA er i miles, hvor 1 mile svarer til 1,6 km.
Hastighederne fremgår i Canada som km i timen – som vi kender det i Danmark.
På veje med flere baner er det tilladt at passere både højre og venstre om.
Det er tilladt at dreje til højre i et lyskryds, hvis der først er gjort fuldt stop – dog undtaget New York City og hvis der er skiltning, hvor der står “No turn on red”.
Det er vigtigt, når du skal parkere autocamperen, at du kun parkerer i afmærkede områder. Parkér aldrig i en “tow-away zone”, da autocamperen vil blive bugseret væk.
På nogle highways er der en betalingsafgift, der skal betales før man må køre på vejen. Det er en fordel at have kontanter klar til at kunne betale disse.
Hvis du skal køre med autocamper i Florida, er det en fordel at købe et “Sunpass”, som er en forudbetalt vejafgift. Senderen sættes i forruden af autocamperen, og så kan du køre igennem betalingsanlægget uden at skulle stoppe for at betale.
Ét af de andre steder i Nordamerika, hvor der skal betales vejafgift, er på Golden Gate Bridge i San Francisco.
I de to lande kører du i højre side af vejen ⎼ ligesom i Danmark.
Australien & New Zealand
De fleste hastighedsgrænser er generelt 100 km i timen uden for byerne og 50 km i timen i byerne. Der er dog lidt forskellige regler alt efter hvilken stat, du kører i.
I Western Australia må du køre 110 km i timen uden for byområder.
I Northern Territory må du køre 60 km i timen i byerne og 110 km i timen uden for byerne.
På Stuart, Barkly og Victoria highway må du køre 130 km i timen.
Der skal betales vejafgift på nogle motorveje, gennem tunneler og på nogle broer. Det er forskelligt, om du skal betale kontant, med kreditkort eller online. Ha' derfor nogle kontanter klar, hvis du skulle få brug for dem til at betale.
Reglerne for parkering bestemmes af de lokale myndigheder i både Australien og New Zealand. Vær derfor altid opmærksom i det pågældende område, du vil parkere autocamperen i.
Det er dog vigtigt at huske, at der køres i venstre side af vejen i begge lande og derfor er rattet placeret i højre side af køretøjet.
Bagage
Når du rejser på ferie i en autocamper, så har du altid bagagen lige ved hånden og en af fordelene ved dette er, at du ikke behøver pakke din kuffert gang efter gang. Det anbefales dog, at du pakker din bagage i bløde tasker eller kufferter, da de er nemmere at opbevare og få plads til i autocamperen end en hård kuffert.
Nødnummer
Det firma du lejer autocamperen hos har et nødnummer, du kan og skal kontakte 24 timer i døgnet, hvis noget skulle gå i stykker, eller hvis der er fejl/mangler ved autocamperen. Dette nummer får du udleveret, når du afhenter autocamperen.
Områder hvor autocamper ikke må køre
I alle 4 lande er det kun tilladt at køre på offentlige/asfalterede veje. Det vil sige, at du ikke må køre på grusveje på længere strækninger ad gangen.
I USA er det ikke tilladt at køre i Death Valley og andre ørkenområder om sommeren. Derudover er det heller ikke tilladt at køre på Manhattan i New York City.
Når du lejer en autocamper i USA, er det ikke tilladt at tage den med til Mexico.
Aflevering af autocamperen
Når du afleverer den lejede autocamper, skal den være i samme stand, som da du afhentede den. Hvis der undervejs er kommet eventuelle skader på autocamperen, manglende tømning af affaldstanke og/eller manglende rengøring, så vil det resultere i et gebyr, der skal betales ved aflevering.
Der kan også blive krævet et gebyr, hvis autocamperen bliver afleveret for sent.
Fun fact omkring autocampere: I Canada har 15% af befolkningen en autocamper, det svare til ca. 2.1 million autocampere
Tip fra rejseeksperten
Vi har spurgt en af vores rejseeksperter, der selv har været på autocamper-ferie, hvilke gode tips han har til denne rejseform. Jacob, vores USA-ekspert, anbefaler, at du tager 3 bundt brænde og en ramme øl med i autocamperen. Når det bliver aften og solen går ned, så tænder du et bål, imens du sidder ude i naturen i din campingstol med den knitrende lyd fra bålet foran dig, nyder livet og oplevelserne, og samtidig har du en kold øl i hånden.
Gode råd
Rejser du med børn, der skal bruge et specielt sæde eller autostol, kan det være en god idé at købe sædet, når du kommer frem til din destination. Det er ikke sikkert, at dit sæde fra Danmark passer i autocamperen. Du kan købe børnesæder eller autostole i store supermarkedskæder.
Campingbord- og stole kan lejes hos nogle af udlejningsfirmaerne, ellers kan dette også købes i de store supermarkedskæder.
Det kan være en fordel at proviantere, inden du begiver dig ud på denne rejse. Både mad og benzin, da tanken er mindst kvart fuld ved afhentning, så det er vigtigt at få denne fyldt op.
Køb rigeligt med vand på flaske, da vandet fra autocamperens vandtank ikke kan drikkes.
Brug den første dag i autocamperen på at blive fortrolig med køretøjet ⎼ derfor råder vi til, at den første dags distance er kort. Der vil derfor heller ikke være langt tilbage til udlejningskontoret, hvis der er noget ved autocamperen, du gerne vil have tjekket inden eventyret for alvor starter.
Fun fact omkring autocampere: Du kan få så store autocampere, at der kan være en helikopter landingspalds og et boblebad på taget - koncepted hedder Limitless af Furrion
Autocamper ordbog
C-25, T-17 etc
De forskellige autocampere i USA har som regel et bogstav og et tal. C-25 er en c-klasse, som er 25 fod lang (7,6 meter). Her står T’et for truck og tallet står for 17 fod, dvs. at autocamperen er 17 fod lang, hvilket svarer til ca. 5,2 meter.
Back-in site
Her skal der bakkes ind på campingpladserne for at få strøm og vand på autocamperens venstre side.
Blackwater
Spildevand fra toilettet. Dette ender i en tank, der er monteret ved siden af greywater-tanken. Når denne skal tømmes, så tømmes denne først og derefter kan den skylles med det lidt renere vand fra greywater-tanken.
BLM
Dette er “Bureau of Land Management”, hvilket betyder, at de forvalter offentligt land.
Cruise Control
Det er det, som vi herhjemme kalder for fartpilot. Det er helt fantastisk at benytte sig af, når der køres lange strækninger.
Dump station
Dette er en station, hvor du kan tømme autocamperens grey- og blackwater-tanke i et afløb.
Electric hook up
Det er strømstikket fra campingpladsen på den plads, der parkeres på, så der er mulighed for at få strøm til for eksempel opladning, varme, mikroovn osv., så generatoren ikke skal bruges.
Full hook up
Her får du både vand, strøm og mulighed for at dumpe dit grey- og blackwater på campingpladsen.
Generator
Generator, der laver strøm, som enten kører på benzin, diesel eller propan. Den kan larme meget og koster som regel et fast beløb pr. time, den bruges.
Generator hours
Dette kan stå på campingpladser, hvor der er begrænsning på, hvornår generatoren må bruges ⎼ dette er på grund af larmen og kan for eksempel være fra kl. 22 til kl. 06.
Greywater
Spildevand, der kommer fra bad, håndvasken på toilettet og køkkenvasken. Vandet ender i en beholder, der sidder fast under autocamperen.
Level
Når der skal parkeres til natten, så er det rarest at parkere plant ⎼ både for dig, men også for tingene i køleskabet.
Non-potable wate
Vand, der ikke kan drikkes.
Potable water
Vand, der kan drikkes.
NPS
Dette betyder “National Park Service”, og de forvalter bl.a. nationalparkerne i USA.
Propan
Propan er gas, der for eksempel bruges til at lave mad, køleskabet og generatoren. Når der skal tankes benzin, så er det vigtigt at slukke for denne forsyning.
Pull-through
Dette betyder, at der køres lige ind på campingpladsen, og du kan køre lige direkte ud igen ⎼ dvs. at du ikke skal bakke med autocamperen.
RV, motorhome, camper og campervan
RV står for recreational vehicle, men alle ordene er dog navne for det, vi på dansk kalder for autocamper. I USA og Canada bliver de kaldt RV og motorhome og i Australien og New Zealand kaldes dette køretøj for en campervan.
Shore cord/shore line
Dette er ledningen, der forbindes til autocamperen for at få ekstern strøm