Velkommen til Frankrig – landet, som de fleste forbinder med mad, vin og kunst
Frankrig er også hjem for de bjergtagende smukke landskaber, der hver sommer svæver over din TV-skærm, når cykelrytterne en efter en klatrer op ad stejle bjerge i det traditionsrige cykelløb Tour de France. Frankrig behøver med andre ord næppe en nærmere introduktion, men landet har mange flere bonbons i godteposen, som bare venter på at blive samlet op.
Når du rejser til Frankrig, vil du opleve et land med mange ansigter. Fra Lille i nord til Perpignan i syd, fra Strasbourg i øst til Brest i vest er landet fyldt med naturscenerier, historiske seværdigheder og kulturelle oplevelser. Og de sidstnævnte omfatter ikke mindst gastronomi og vin. Du kan opleve Sydfrankrig på vores rundrejse til Nordspanien og Sydfrankrigs kulturskatte, som byder på en kombination af håndplukkede og helt unikke oplevelser i Spanien og Frankrig.
Du finder din næste rejse til Frankrig længere nede på siden.
Det er din rejse – og vores passion at arrangere den.
Alle rundrejser til Frankrig
Frankrigs regioner
Frankrigs geografi er varieret. I nord og ved Atlanterhavet finder du kystsletter, mens de bjergrige områder – Alperne og Pyrenæerne – ligger mod syd. Gennem landet går en række floder, hvoraf de største er Loire, Rhone og Seinen.
Regionerne i Frankrig blev i 2016 slået sammen, så i dag er der kun 13 regioner, og hver region har noget helt særligt at byde på. Før var Frankrig delt i 26 regioner og 96 departementer. Opdelingen gik helt tilbage til 1790 efter den franske revolution. I 2007 blev det foreslået at nedlægge departementerne, men præsident Sarkozy tog forslaget af bordet.
Dyk ned i den franske historie
Historien betyder utroligt meget for franskmændene. Ethvert skolebarn har terpet navne og årstal, og det er måske årsagen til befolkningens stolthed over deres lands historie. I det 14. århundrede besatte England landet i det, der kom til at hedde 100-års krigen, men det lykkedes først at sætte englænderne på porten i 1429 med den legendariske Jeanne d´Arc i spidsen.
I 1643 blev Ludvig den 14. som 5-årig indsat som konge, og hans enevældige styre førte over tid til den franske revolution i 1789. Ludvig d. 14., kaldet Solkongen, ombyggede Versailles, så slottet var en værdig bolig, hvor han kunne leve i prangende og overdådige omgivelser. I 1789 tabte folket dog tålmodigheden, og den franske revolution var en realitet. Desværre var afløserne ikke stort bedre, og i 1799 lavede Napoleon Bonaparte et statskup, der gav ham magten.
I starten gik det godt, og mange af Frankrigs nuværende love og samfundsregler kan spores tilbage til den tid, men i 1812 var det slut. Han endte sine dage på øen St. Helena, der ligger ud for Afrikas østkyst.
I 1. verdenskrig mistede Frankrig millioner af indbyggere, og det var måske årsagen til den hurtige kapitulation i 2. verdenskrig. Frankrig blev befriet fra tyskerne i 1944. I dag har landet 62 mio. indbyggere, hvoraf de 10 mio. bor i Paris-området. Omkring hver tiende indbygger er indvandrer, og mange er kommet fra de nært liggende tidligere franske kolonier i Nordafrika, Tunesien, Marokko og Algeriet.
På en rejse til Frankrig kan du ikke undgå at opleve den rige historie, som lever rundt om i hele landet.
Fornøj dine smagsløg
Du kommer ikke udenom om mad og drikke, når talen falder på Frankrig. Det franske køkken er meget andet end frølår og snegle. Det er også Flammkuchen, en mellemting mellem tærter og pizzaer, fra Alsace. Eller måske en fiskesuppe fra Marseilles, fulgt af en crepe – pandekager med fyld af enhver art. Til maden kan du drikke et godt glas vin – eller to. Fransk vin er af høj klasse, og muligheder er der nok af. En chablis hvidvin eller en rød bourgogne er ikke dårligt, og inden da kunne en pastis med vand måske være en aperitif. Vi slutter med en digestif, der runder måltidet af, og i Frankrig kunne det være en cognac eller et iskoldt glas champagne.
Mange danske turister har afsluttet en dejlig ferie i Frankrig med at købe 5 liter vin med hjem i en plasticdunk, men den vin skal drikkes på stedet. Den skuffer fælt, når solen ikke længere skinner!
Pengene behøver ikke brænde i lommen – i Paris og øvrige storbyer er der masser af lækre butikker, men priserne svarer til de danske. Der er dog stadig gode fund at gøre på loppemarkeder.
Hvornår skal du rejse til Frankrig?
Frankrig har et tempereret klima med varme somre og kølige vintre. Temperaturerne kan variere meget alt efter hvilken region, du befinder dig i. I det meste af landet er der et tempereret klima – det betyder, at der er forholdsvis milde temperaturer og megen nedbør. Årstiderne følger de danske, og du vil derfor opleve koldere vejr i vintermånederne og varmere vejr i sommermånederne. Hvis du ønsker varmere vejr, skal du rejse til Sydfrankrig. Det sydlige Frankrig ligger i Middelhavsområdet, hvilket gør, at vejret er en del mildere her end i resten af landet. Her er i gennemsnit omkring 10 grader varmere, og du oplever sjældent frostvejr.