Rejser til Bosnien-Herzegovina

Kulturelle & historiske oplevelser

Tag på opdagelse i en skjult, lille juvel i hjertet af Balkan

Bosnien-Hercegovina er perfekt til dig, der ønsker at udforske et autentisk og mindre kendt rejsemål. Der er endnu ikke mange, der har fået øjnene op for landets fortræffelige kvaliteter som rejsemål, og derfor kan du som besøgende nyde godt af nærmest uberørt natur og have oplevelsen af vitterligt at være en af de heldige få, der får et indblik i et enestående land.

Når du rejser til Bosnien-Hercegovina, er du så heldig at opleve et land, der på trods af sine dybe krigssår er et utrolig smukt og gæstfrit land. I hovedstaden, Sarajevo, møder du en blanding af østlige og vestlige indflydelser. Byen er kendt for sin historie, der spænder fra osmannisk tid til krigene på Balkan i 1990'erne. Tag en tur i den gamle bydel, Baščaršija, hvor du kan udforske traditionelle basarer, besøge moskéer og smage på lokale delikatesser som cevapi og baklava. Et andet ikonisk must see er Mostar, der er berømt for sin gamle bro, Stari Most, der krydser den krystalblå flod Neretva. Broen er et symbol på byen og dens historie.

Find din næste rejse til Bosnien nedenfor.

Mostar_by_iStock-1216409019_323-390
Bosnien_Moske_iStock-1436680716_333-270

Alle rundrejser til Bosnien-Hercegovina

  1. Den store Balkan-rejse
    Den store Balkan-rejse

    12 dage - fra 15.995 kr.

    SE REJSEN
Broen_i_Mostar_iStock_000044691978_450-555
Sarajevo_333-270
Sarajevo_skyline_323-390

Borgerkrigens åg 

Det er umuligt at rejse til Bosnien uden at berøre den skrækkelige borgerkrig, som herskede i landet fra 1992-1995. Årsagen til borgerkrigen var, at Bosnien-Hercegovina blev anerkendt som et selvstændigt land af FN og EU, og dermed løsrev sig fra folkerepublikken Jugoslavien, der også inkluderede Makedonien, Montenegro, Serbien, Kroatien og Slovenien. 

I forhold til de andre republikker i Jugoslavien adskilte Bosnien-Hercegovina sig ved at have tre nærmest lige store etniske grupper; bosniske serbere, bosniske kroater og bosniske muslimer, der, især i de større byer, levede sammen uden at lægge for meget vægt på, hvilket etnisk eller religiøst tilhørsforhold, man havde. Men det blev støt og roligt modarbejdet af nationalistiske politikere og ledere, hvilket i sidste ende førte til et splittet land og en grum borgerkrig stærkt hjulpet på vej af den serbiske leder Slobodan Milosevic.

Et nyt Sarajevo

Efter borgerkrigens grufulde år har det været et langt sejt træk at genopbygge landet og samfundet. Et vellykket eksempel er hovedstaden Sarajevo. Byen oplevede den længste belejring i moderne militærhistorie fra marts 1992 til november 1995 og var udsat for massive bombardementer og lå på kanten af udslettelse. I dag er Sarajevo en pulserende by og en sand smeltedigel af mennesker og kulturer. Byen består af en orientalsk bydel og en moderne del med nybyggeri efter de store ødelæggelser under borgerkrigen. Her er stenbelagte stræder i den tyrkiske bydel og røde tage med minareter, grøntoppede bjerge og trøstesløse lejlighedskomplekser, og mange af granatkasserne, der blev brugt under angrebene i borgerkrigsårene er blevet poleret og udskåret og bliver i dag solgt som souvenirs.

Sarajevo_by_night_iStock-1064454082_450-555
Sarajevo_gammel_bydel_iStock-683997960_333-270
Bosnisk_kage_iStock-485289537_333-270
Bosnisk_kaffe_iStock-1283476089_450-555

Det bosniske køkken

Der er mange ting, landets befolkning ikke er enige om, men én ting kan de dog være fælles om – nemlig kærligheden til en god kop kaffe, der ofte ledsages af søde sager. Det bosniske køkken er enkelt og uden for mange dikkedarer, hvad angår det salte køkken, hvor tunge og rustikke kødretter er dominerende. I den søde ende af skalaen er det dog en anden snak, hvor enhver by med respekt for sig selv har mindst ét kagehus med et stort udvalg af kager og bagværk, som eksempelvis hurmasica (sandkage gennemvædet af sukkervand), tulumba (friturestegte dejstykker med sirup) og orah snita (chokoladeovertrukken valnøddekage) – prøv dig frem og find din favorit.

Bosniens uberørte natur

Selvom den tunge historie fylder meget på en rejse til Bosnien-Hercegovina, så skal det ikke være krigshistorie det hele. Mange tilrejsende er nemlig også begyndt at få øjnene op for landets utroligt smukke og varierede natur i nærmest uberørte omgivelser. Den centrale del af landet er bjergrigt med tætte nåleskove, og næsten overalt ser du vand i form af floder, vandfald og søer.

Kravice_vandfaldene_iStock-1299316576_450-555
Bosnien_Natur_iStock-1179192137_333-270

Inden du rejser

Pas og visum

Valuta og toldregler

Vaccinationer, medicin & krav til fysisk formåen

Rejseforsikring

Bagage

Når du er afsted

Hoteller og transport

Mad og drikke

Møde med en anden kultur

Klima

Fakta om Bosnien-Herzegovina

Lokale forhold

Tidsforskel

Drikkepenge

Sikkerhed

Elektricitet, mobil & Wi-fi

Rygning

Ideer til indkøb

Tilmeld dig vores
nyhedsbrev

Få inspiration, tilbud og invitationer til rejseevents

Bliv opdateret med de bedste tilbud, nye rejsemål, invitationer til gratis rejseforedrag, rejsetips og spændende indhold fra vores rejseblog.

Nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange om ugen – og du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Vi ses i din indbakke!