Når du tænker på Egypten, så er det sikkert Nilen, pyramider, hieroglyffer, sfinkser og faraoer, der toner frem på nethinden
En rejse til Egypten byder på en fængslende historie, der går intet mindre end 5.000 år tilbage i tiden, og det er svært ikke at blive imponeret. Landet tager dig med på en rejse, hvor du vil opleve den mest kendte og største pyramide, Keopspyramiden, der ligger side om side med pyramiderne Mykerinos og Khafre, som blev brugt som kongegrave for årtusinder tilbage.
Udover pyramider, så er Egypten også utrolig kendt for den smukke flod, Nilen, der skærer sig hele vejen igennem landet og på sin vej danner en frodig kile fra nord til syd, hvor blomstrende bomuldsmarker og frugtbare oaser pryder sceneriet. Floden var i gamle dage en vigtig kilde for egypterne, da den bragte vand med sig, så de lokale kunne dyrke jorden omkring den. Den dag i dag udgør Nilen stadig livsnerven for egypterne, da den brødføder det meste af den egyptiske befolkning.
På en rundrejse med dansk rejseleder vil du opleve den rige egyptiske historie, som byder på arkæologiske seværdigheder kombineret med det nutidige Egypten, som du møder i hovedstaden Cairo og byen Aswan. De to byer bærer naturligvis stadig præg af de gamle egypteres håndværksmæssige snilde.
Se vores rejser til Egypten nedenfor.
Alle rundrejser til Egypten
Pyramidelandet
En rejse til Egypten er en rejse tilbage til en historisk tid, hvor du kan opleve imponerende samlinger af skatte fra en svunden tid – bevarede fund, som i dag er blandt verdens ældste turistattraktioner.
Du har ikke været i Egypten, før du har oplevet de ikoniske pyramider i den støvede Saharaørken. De enorme pyramider er opført af de egyptiske faraoer, som forventede at blive guder i livet efter døden. De forberedte sig til dette ved at bygge templer til guderne og mægtige pyramidegrave til dem selv, som blev fyldt med alle de ting, de skulle bruge i det næste liv. I Giza finder du de største og mest berømte pyramider blandt andet verdens største pyramide, Keopspyramiden, der også er den sidste tilbageværende af verdens syv gamle underværker. De gamle egyptere troede, at de dødes ånder fløj til nordstjernen for at bo, og derfor vil du opleve, at indgangene ved alle Gizapyramiderne er bygget på den nordlige side.
Fortællinger fra en svunden tid
I Egypten finder du mange oldtidsbyer, der alle kan bidrage med hver deres unikke kapitel til fortællingen om Egyptens historie. Luxor er én af de byer. Her fortæller det ene fortidsmonument efter det andet utrolige historier om tidligere faroer og livet i Det gamle Rige. Af samme grund har byen fået tilnavnet “Verdens største friluftsmuseum”. Her kan du finde en tredjedel af verdens oldtidsmonumenter, der omfatter blandt andet Karnak- og Luxor-templerne, Kongernes Dal med 60 forskellige faraograve og gravhåndværkernes landsby.
Også Alexandria har masser at bidrage med til landets historiefortælling. Byen blev grundlagt af Alexander Den Store og gjort til hovedstad, da han i 331 f.Kr. erobrede Egypten. Her byggede Kong Ptolemaios I et bibliotek og inviterede antikkens klogeste til at arbejde og bo her til gengæld for logi, kost og skattefritagelse. Man ønskede, at Alexandria skulle være verdens intellektuelle centrum. En af de lærde, som boede på biblioteket, var den græske astronom og matematiker Eratosthenes, som i øvrigt fastlagde primtallene her. På biblioteket kunne man finde skrifter fra hele verden, og det formodes at have haft mellem 400.000 og 700.000 skriftruller. Biblioteket er desværre blevet ødelagt af brande op til flere gange, men i dag er der bygget et nyt 11-etagers bibliotek, der indeholder omkring 500.000 enheder med lidt over 5.000 originale manuskripter.
Smag på Egypten
Også Egyptens køkken trækker rødder tilbage i historien. De fleste retter på landets menukort er inspireret af Orientens mange forskellige køkkener. Du finder derfor retter, der har rødder i bl.a. Syrien, Grækenland, Libanon og Tyrkiet. Fælles er, at du ikke skal være bange for at gå sulten i seng, for retterne indeholder bastante råvarer som linser, ris, brød og grøntsager. En specialitet fra det egyptiske gadekøkken er “kushari”, som består af pasta, linser, kikærter og ris toppet med en krydret tomatsauce og stegte løg. Retten betragtes af mange som landets nationalret. En anden egyptisk klassisker, som har sin fulde oprindelse i landet, er “molokhia”. Måltidet består af en suppe lavet på den vitaminrige molokhiaplante, som man mener at kunne datere tilbage til faraoernes tid. Den dybgrønne suppe vil du ofte få serveret med oksekød, fisk eller kylling. Velbekomme!