Når du rejser til Serbien, vil du opleve bjergtagende Balkan-landskaber og møde en over 7.000 år gammel historie
Landet præges af frugtbare sletter i nord og ældgamle bjerge med små landsbyer i syd, hvor livet leves, som det altid har gjort.
Landets hovedstad, Beograd er med sin placering mellem øst og vest ofte kommet i klemme mellem rivaliserende magter. Byen er blevet angrebet eller ødelagt 20 gange af blandt andre romerne, osmannerne, Østrig-Ungarn, Nazityskland og senest af NATO i 1999 under Kosovokonflikten. Men bortset fra de udbombede ruiner, der står som et minde, er det alt sammen meget langt væk i den i dag så energiske og dynamiske by.
På en rejse til Serbien er det oplagt at besøge Beograd, der er en malerisk by med spor fra tidligere herskere alle vegne – fra grandiose habsburgske boulevarder til caféer, der minder om forgangne tiders kommunistiske Jugoslavien. Art noveau-bygninger står side om side med eksperimenterende arkitektur, og der er spor efter de 500 år under osmannerne, bl.a. ved Kalemegdan-fæstningen. Fæstningen er kernen i den gamle by, og i århundreder boede befolkningen indenfor fæstningens mure. Her er en fantastisk udsigt til floderne Sava og Donau, der løber sammen i byen, og området er i dag et åndehul for Beograds beboere. Skadarlija-kvarteret er charmerende og sammenlignes ofte med Montmartre i Paris. Det er Beograds boheme-kvarter, hvor kendte forfattere, kunstnere og malere engang holdt til. Værd at besøge er også det imponerende Saint Sava-tempel, der er Serbiens største ortodokse kirke med plads til 10.000 kirkegængere.
Smuk natur
Selvom hovedstaden er et yderst charmerende bekendtskab, er der også meget andet at komme efter på rejser til Serbien. Er du bidt af en gal naturelsker, byder Serbien nemlig også på store naturoplevelser med en mangfoldig flora og fauna. Landskaberne byder på vekslende scenerier med dybe kløfter, bjerge, store skove og hyggelige landsbyer. Drysset rundt om i landet finder du desuden ældgamle klostre langs flodbreder og blandt skovklædte bjergtoppe – en fortryllende oplevelse, som leder tankerne hen på et ægte eventyr.
Glæd dig til en god sjlivovitsj
Hvad byder du uventede gæster? Enhver serbisk familie med respekt for sig selv har en god flaske hjemmelavet sjlivovitsj stående på hylden, og byder gladeligt gæster på den ofte hjemmelavede brændevin. Sjlivivovitsj findes på det meste af Balkan, men er noget nær nationaldrik i Serbien. Her i Danmark har den et ret skidt ry, fordi en rigtig kunstigt smagende version af den blev fragtet hertil i 70’erne. – og det er brandærgerligt, for i den hjemmelavede version smager den simpelthen herligt! Sjlivivovitsj fås i opgraderede versioner, som ikke smager sprittet, men med udtalt frugtsmag og blide undertoner af f.eks. vanilje og egetræ. Snyd derfor ikke dig selv for en god sjlivovitsj på din rejse til Serbien.
Inden du rejser
Pas og visum
Passet skal være gyldigt i mindst tre måneder ud over opholdet og medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefonen. Visum til Serbien er ikke nødvendigt for danske statsborgere.
Valuta og toldregler
Møntfoden er serbiske dinar (RSD). Vi anbefaler, at man medbringer et beløb i euro, som kan veksles lokalt.
Som bekendt er det blevet sværere at veksle kontanter når man er ude på rejse. Derfor anbefaler vi kreditkort samt at medbringe Euro på rejser i Europa, og Euro eller US dollars på oversøiske rejser.
Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler og lignende) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.
Vaccinationer, medicin & krav til fysisk formåen
Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.
Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke egnet for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.
Rejseforsikring
På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Gouda, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.
Bagage
Vi anbefaler altid, at værdigenstande såsom kamera, smykker og penge samt livsnødvendig medicin medbringes i håndbagagen. Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er derfor en god idé at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj i håndbagagen. Rejser I to sammen, kan det være en fordel at fordele bagagen 50/50. Om aftenen kan der være en del køligere end om dagen – det kan derfor være en god idé at medbringe en jakke.
En del flyselskaber tillader ikke, at man medbringer batterier eller batteridrevne enheder i den indleverede bagage. Disse skal i stedet medbringes i håndbagagen. Det gælder eksempelvis bærbare computere, tablets, power banks etc.
Når du er afsted
Hoteller og transport
Vi har som hovedregel valgt 3- og 4-stjernede hoteller på vores rundrejser, men da udenlandske hoteller ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.
På Balkan oplever du en anderledes kultur, og standarder er ikke nødvendigvis som i Danmark. Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk, at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, for hattehylden er forbeholdt overtøj og lignende.
Mad og drikke
Serbisk mad er en skøn forening af græske, tyrkiske og ungarske ingredienser og smage. Kød, grøntsager, ris og kartofler udgør en stor del af menuen i Serbien.
Vi anbefaler, at man køber vand på flaske på besøg i de fire lande. Man kan drikke vandet fra hanen, men det smager anderledes end dansk postevand, fordi det tilsættes klor og renses med flere kemikalier, end vi er vant til.
Møde med en anden kultur
Ved besøg i kirker og andre religiøse bygninger forventes det, at skuldre og knæ er dækkede. Hvis ikke, risikerer man at blive afvist ved indgangen. Ved besøg i moskéer må hverken mænd eller kvinder være iført shorts eller sko. Kvinder skal desuden bære langærmet bluse og hovedtørklæde. Fotografering er ikke altid tilladt i religiøse bygninger – spørg rejselederen eller de lokale til råds.
Klima
Serbien har kontinentalt klima i nord med varme somre og kolde vintre. I den sydlige del af landet er der kontinentalt middelhavsklima med milde til varme somre og kolde vintre.
Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter lægger man typisk 10-15 % oven i regningen. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 % oven i prisen er passende. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge (1 euro pr. nat pr. rejsedeltager). Der vil være tale om drikkepenge til buschauffører og lokalguide, og det beløber sig til ca. 25-30 euro, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris, og det skal understreges, at drikkepenge er frivillige.
Sikkerhed
Opbevar værdigenstande i sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også Serbien. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.
Elektricitet, mobil & Wi-fi
Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Serbien benytter 220 volt, og stikkene er de samme som i Danmark. Det er derfor ikke nødvendigt med en adapter.
Det er sædvanligvis dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Danmark, bortset fra rejse i EU-lande, hvor der er indført roaming til hjemmetakst, således at du kan ringe, sende sms og bruge datatjenester uden ekstra omkostninger. Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret. Vi anbefaler altid, at du kontakter din abonnementsudbyder, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan bruge tele- og datatjenester uden ekstra omkostninger på din rejsedestination.
Rygning
Rygning i bussen er ikke tilladt. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.
Ideer til indkøb
I Serbien bliver jugoslaviske souvenirs stolt vist frem og solgt med et smil. Kommunistisk inspirerede metal-emblemer, smykker og andre insignier er klassiske køb fra Serbien. Rakia er en frugt-brandy, som findes i forskellige versioner over hele Balkan, mens dessertvinen Bermet er særlig for Serbien. Potter og andre lervarer er også typiske gode køb i Serbien.