Nordlys og vintermagi – med Hurtigruten fra Kirkenes til Bergen

Drag til søs gennem Norges fjorde og farvande, hvor polarnætter, snelandskaber og nordlys fortryller

Vintereventyret begynder i Kirkenes, hvor kongekrabberne flokkes i farvandene, og polarnætterne hersker med tindrende stjernehimle og gode chancer for dansende nordlys. Herfra stikker du til søs på en af verdens smukkeste sørejser, når du sætter kursen mod syd gennem Skandinaviens ypperste landskaber. Undervejs venter spændende stop, når du lægger til kaj i en af verdens nordligst beliggende byer Hammerfest, og når du går fra borde i et af verdens smukkeste øriger, Lofoten, hvor panoramaudsigterne står i kø. 

Du krydser polarcirklen, der markerer skellet for, hvor polarnætternes mørke dominerer i vinterhalvåret. Sidst på efteråret titter solen kun op over horisonten få timer om dagen, hvilket giver dig både dagslys til at tage på spændende udflugter og gode chancer til at spejde mod den mørke nattehimmel i håbet om et glimt af nordlysets magi. Længst mod nord bevæger du dig på nordlysovalen, som er det sted på kloden, hvor du har allerstørste chance for at opleve nordlyset danse for dig i grønne og violette farvespil. 

Fra kr. 17.995

Den endelige pris afhænger af de specifikke rejsedatoer, hotelværelse osv.

8 dage med dansk rejseleder

Vores rejseledere er passionerede eksperter med et hjerte, der banker for Norge. De glæder sig til at dele deres store viden om landets historie, kultur og natur

Overnatning

Ophold i delt dobbeltværelse i Kirkenes og Bergen samt indvendig kahyt på krydstogtskibet

 • Du oplever en af verdens smukkeste søruter – med gode chancer for at se nordlys 
 • Du besøger Hammerfest med den UNESCO-fredede Meridiansøjlen
 • Du kommer på opdagelse i Vardø, Harstad og Trondenes
 • Du krydser Polarcirklen på dag 5
 • Du kommer på byrundtur i Bergen og nyder udsigten med Fløibanen
Udsigt over Bergen fra bakketop i smukt vintervejr
Norsk edderfugl i vand
krydstogtskibet M/S Kong Harald i norsk fjord
Rutekort over rejsen

Dagsprogram

Fold alle dage ud
Dag 1Ankomst til kongekrabbernes Kirkenes

Rejsen går i dag fra Danmark til Kirkenes i det allernordligste Norge, hvor vi ankommer først på aftenen. Vi tager fra lufthavnen mod hotellet, hvor vi tjekker ind. Aftenen er fri til afslapning på hotellet. 

I Kirkenes er du omtrent 400 kilometer nord for Polarcirklen, hvor årstiderne ruller over kalenderåret i deres mest fuldendte form. Somrene er kendetegnet ved midnatssol og lyse nætter og op til 30 varmegrader, mens vintrene står i fascinerende kontrast med knitrende frostgrader, bløde snelandskaber og polarnætter, der giver gode chancer for at se nordlys. Det kan derfor anbefales at bruge aftenen på at gå en lille gåtur i området, mens du spejder forventningsfuldt mod polarhimlen. 

Vi mødes til aftensmad.

 

 

 

Her bor du

Thon Hotel Kirkenes

LÆS MERE OM HOTELLET →

Måltider inkluderet

 Aftensmad

 

Nordlys over Kirkenes by
Dag 2Byvandring i Kirkenes og langs Norges nordligste grænse: Vardø, Båtsfjord og Berlevåg

Inden vi stikker til søs med Hurtigruten, tager vi om formiddagen på en byvandring i Kirkenes i godt selskab med vores rejseleder. Her i den yderste nordøstlige del af Norge befinder du dig blot få kilometer fra den russiske grænse, og du bemærker hurtigt de kulturelle påvirkninger fra nabolandet. Eksempelvis er vejskiltene skrevet på både norsk og russisk. De fleste indbyggere i Kirkenes er dog af norsk oprindelse, mens et mindretal er samisk, og nogle få stammer fra Finland og Rusland.

Kirkenes har en dramatisk historie og blev næsten komplet tilintetgjort under Anden Verdenskrig, da byen blev bombet hele 328 gange på fire år, hvilket gjorde den til et af de mest bombede steder under krigen. Varanger Museum har udstillinger om byens grufulde prøvelser. Og på et besøg i bunkeren Andersgrotta kan du få yderligere indblik i byens rædsler under krigen, da bunkeren kunne huse op til 2.500 mennesker under jorden i ly for de mange bombardementer.

Uden for bygrænsen vil du opleve, at naturen er forskellig fra resten af Norge. I kommunen findes alle nordens store rovdyrarter samlet – såsom bjørn, jærv og los. Og du kan tilmeld også være heldig at se både rensdyr og elge. I Barentshavet, som omgiver Kirkenes, lever den enorme kongekrabbe, som kan veje op til 10 kg og smager himmelsk.

Vi vinker farvel til Kirkenes ved middagstid og begiver os ud på vores færd – fra polarnætternes mørke i nord til vintersolens rejse over horisonten mod syd. Vi har flere døgn i sigte over polarcirklen, hvilket giver os fortræffelige chancer for at se nordlyset, mens kaptajnen i løbet af de næste dage og nætter styrer os mod syd gennem de billedskønne norske farvande. 

Kursen er sat mod havnen i Vardø, hvor vi går i land hen på eftermiddagen. På en byrundtur ser du blandt andet den stjerneformede Vardøhus Fæstning fra 1737, der er verdens nordligste fæstning af sin art og fortsat en del af Norges forsvarsanlæg. Byen ligger imponerende flot på en forblæst ø, der er forbundet til fastlandet med Norges ældste undersøiske tunnel. Fra Vardø kan du nyde et uovertruffent udsyn mod det norsk-russiske Arktis og Nordøstpassagen.

Fra Vardø sejler vi videre langs Norges kyst, indtil vi om aftenen ankommer til den robuste lille by Båtsfjord, der udgør et vigtigt knudepunkt i den norske fiskeindustri. Herfra sejler vi videre til Berlevåg og får måske øje på fjeldet Tanahorn mod vest, eller ser Kjølnes Fyr blinke fra toppen af en klippe med skue ud over Barentshavet.

 

TIDER I HAVN:
Kirkenes: 09.00-12.30
Vardø: 16.05-17.00
Båtsfjord: 20.00-20.30
Berlevåg: 22.25-22.35

 

 

Her bor du

M/S Kong Harald

LÆS MERE OM SKIBET →

 

Måltider inkluderet

Morgenmad   Frokost   Aftensmad

 

Tilkøb flere oplevelser

Opgradering til udvendig uspecificeret kahyt med udsigt – Polar outside (USPO) 

3.395 kr. pr. voksen i dobbeltkahyt

5.095 kr. pr. voksen i singlekahyt

 

Opgrader kahytten til en udvendig uspecificeret kahyt med udsigt, og ligger oftest på nederste eller midterste dæk. Kahytterne har seng, TV, stol og et badeværelse med brusebad og toilet samt hårtørrer.

 

LÆS MERE

Opgradering til udvendig uspecificeret uden garanteret udsigt – Arctic Superior (USPD)

4.495 kr. pr. voksen i dobbeltkahyt

6.795 kr. pr. voksen i singlekahyt

 

Opgrader værelset til en udvendig uspecificeret kahyt med udsyn til promenadedæk. Kahytterne ligger på skibets to øverste dæk og er indrettet med seng, TV, stol, kaffe- og tefaciliteter samt et badeværelse med brusebad og toilet.

 

LÆS MERE

Udsigt over Kirkenes med by, fjord, krydstogtskib og snedækkede fjelde
Rensdyr i sne
Hurtigruten-skib i fjord i Nordnorge
Dag 3Meridiansøjlen i Hammerfest og midnatschancer for nordlys i den arktiske hovedstad Tromsø

Midt om natten har vi et kort ophold i Mehamn, og derefter følger tre ligeledes korte stop i Kjøllefjord, Honningsvåg og Havøysund, inden skibet om formiddagen lægger til kaj i Hammerfest. Da Hammerfest blev grundlagt, indtog den pladsen som verdens nordligste by og ligger på nogenlunde samme breddegrad som de nordligste dele af Sibirien og Alaska. Selvom nordligere byer siden er opstået, er Hammerfest stadig blandt de nordligst beliggende byer i verden. Indbyggerne på disse breddegrader kan om sommeren nyde godt af 24 timers dagslys, mens solen om vinteren ikke stiger over horisonten. Her lever man i sandhed i pagt med årstiderne, der føles særligt tydeligt her på toppen af Norge.

Vi starter dagens oplevelser i Hammerfest med en køretur til Genrejsningsmuseet for Finnmark og Tromsøregionen. Her bliver du klogere på de massive anstrengelser, der blev gjort for at genopbygge området i Nordnorge efter ødelæggelserne i Anden Verdenskrig.

Herefter lægger vi vejen forbi Meridiansøjlen, eller længdegradssøjlen som den også kaldes. Monumentet er på UNESCOs verdensarvsliste og er rejst til minde om den første officielle måling af jordens nøjagtige størrelse og form. Meridiansøjlen markerer således det nordligste målepunkt for Struves Meridianbue, der er en kæde af undersøgelsestriangler. Buens målestationer ligger i ti lande fra Fuglenes ved Hammerfest til Ukraines Sortehavskyst.  

Sidste stop venter os ved fjeldet Sälen. På vej op til fjeldet hører du om Hammerfests unikke historie, og når du når toppen, belønnes du med en formidabel udsigt over byen nedenfor.

Fra Hammerfest går turen videre mod syd, hvor skibet gør to korte stop i Øksfjord og den gamle handelsstation Skjervøy, inden vi kort før midnat lægger til i den arktiske hovedstad, Tromsø, der også kaldes for både Nordens Paris og Porten til Ishavet. Vi går en kort tur i byen, der ligger stille hen på dette tidspunkt, hvilket giver os ro og mag til at vende blikket opad. Tromsø ligger nemlig på nordlysovalen og er dermed blandt de steder på kloden, hvor du har allerstørst chance for at opleve nordlyset danse. Det er derfor blot at håbe, at du får lov at overvære naturens helt eget trylleshow i grønne og violette nuancer, inden en god nats søvn i kahytten kalder. 

 

TIDER I HAVN:
Mehamn: 01.20 - 01.30
Kjøllefjord: 03.25 - 03.35
Honningsvåg: 05.45 - 06.00
Havøysund: 08.00 - 08.15
Hammerfest: 11.00 - 12.45
Øksfjord: 15.50 - 16.05
Skjervøy: 19.30 - 19.45
Tromsø: 23.45 - 01.30

 

 

 

Her bor du

M/S Kong Harald

LÆS MERE OM SKIBET →

 

 

Måltider inkluderet

Morgenmad   Frokost   Aftensmad

 

Fjord med båd og snelandskab nær Hammerfest
Kvinde går i snelandskab med lav vintersol i Hammerfest
Udsigt over Tromsø oplyst af aftenlys og nordlys
Dag 4Byvandring i Harstad, smuk sejlads gennem Trollfjord og nordlyschancer i Svolvær på Lofoten

I dag venter en af rejsens smukkeste sejladser, og dagen er for mange et højdepunkt på turen. Forbered dig på fantastiske udsigter, når dagen gryer og åbenbarer maleriske naturscenerier med stejle fjelde, vild natur, blanke fjorde og pittoreske fiskerlejer.

Dagens oplevelser begynder med stop i Harstad, der er Nordnorges tredjestørste by. Her går du i land til en lille byrundtur, hvor du bliver klogere på byens historie, der spinner tråde til både sildefiskeri, militær og olie. Videre går turen til Trondenes, hvor du besøger byens hvide middelalderkirke fra det 13. århundrede, der er den nordligste af sin slags. Du oplever også byens historiske centrum, hvor der udstillet arkæologiske fund fra både stenalderen, vikingetiden, middelalderen og nutiden. Og på vores gåtur gennem byens gader og stræder erfarer du, at byen er rig på kulturarv og omgivet af skøn natur. 

Efter Trondenes kører vi med bus gennem landskabet på Hinnøya, indtil vi når Gullesfjord. Her bliver du budt ombord på vores udflugtsskib, hvor du får lidt varmt at drikke samt nystegte vafler og lefser, der er norske, bløde kartoffel-fladbrød. Herfra fortsætter vi med bus langs Sigerfjord, hvor vi nyder smukke udsigter, indtil vi når Sortland, hvor vi atter går ombord på skibet med kursen sat mod Risøyrenna. Her kan du se frem til at sejle gennem den lavvandede kanal Risøyrenna, der blev gravet for Hurtigruten i begyndelsen af 1920’erne.

Efter et kort ophold i Risøyhamn, fortsætter vi til Stokmarknes, og herfra videre sydpå gennem det smalle Raftsund, der kiler sig ind mellem himmelhøje tinder, der rejser sig op til 1.000 meter over havet.

Hvis vejret er med os, sejler vi i den smukke Trollfjord mellem klipper, der synes så nære, at du næsten kan række ud og røre ved dem. Og har du heldet med dig, kan du få et glimt af områdets majestætiske havørne svævende på himlen.

Vi går i land i Svolvær, hvor polarnatten har sænket sig over Lofotens fjeldrige landskab. Fra kajen begiver vi os ud på en byrundtur i byen, der er Lofotens største. Med sin størrelse og strategiske placering er byen desuden kendt som porten til Lofoten. Vi ser byens hyggelige gader og stræder, klædt i sne – og vi husker at kigge mod himlen. For få steder i Norge opleves nordlyset så smukt som her på Lofoten, hvor det dramatiske landskab af fjeldtinder og mørke fjorde gør nordlysets dans på himlen til et ekstraordinært skue. Vi håber derfor, at vi har heldet med os. Og da vi stadig er tæt på nordlysovalen har vi gode chancer.

Vi vender tilbage til skibet, hvor resten af aftenen nydes med afslapning, inden en nats søvn venter i kahytten. 

 

TIDER I HAVN:
Tromsø: 23.45 - 01.30
Finnsnes: 04.20 - 04.40
Harstad: 08.00 - 08.30
Risøyhamn: 10.45 - 11.00
Sortland: 12.30 - 13.00
Stokmarknes: 14.15 - 15.15
Svolvær: 18.30 - 20.30
Stamsund: 22.15 - 22.30

 

 

 

Her bor du

M/S Kong Harald

LÆS MERE OM SKIBET →

 

 

Måltider inkluderet

Morgenmad   Frokost   Aftensmad

 

Udsigt til Lofotens flotte sneklædte klippekyster med fjord og blå himmel
Middelalderkirke i Trondenes med smuk beliggendhed ud til vandet
Nordlys over Lofoten og lille hus ud til fjorden
Dag 5Langs Helgelandskysten og krydsning af Polarcirklen

Dagens sejlrute følger Helgelandskysten, der består af et væld af holme, landbrugsområder og stejle klippevægge. Vi passerer bl.a. det særprægede fjeld Torghatten, der er kendt for sit karakteristiske hul gennem midten. Vi sejler også forbi fjeldkæden De syv Søstre, hvis tinder blev inspiration til en legende om, at syv smukke troldesøstre blev fanget af lyset fra solopgangen og forvandlet til sten. Det er endnu mørkt på sejladsen, men forhåbentlig lyser sneen og månen op for os, så vi får et glimt af fjeldene. 

Vi har et kort ophold ved den idylliske handelsplads Nesna, inden vi sejler videre til Sandnessjøen, og ved Brønnøysund passerer vi den UNESCO-fredede øgruppe Vega, der er berømt for øboernes unikke sameksistens med de lokale edderfugle. I Brønnøysund strækker vi midt på eftermiddagen ben på land med en gåtur ad Havnegata, hvor vi fornemmer øhavets travle liv. I byens centrum ser vi Brønnøy kirke, der er bygget af sten i nygotisk stil, fra 1870. I byens gader findes også både restauranter og pubber, der summer af liv. 

Det er også i dag, vi krydser Polarcirklen, hvilket fejres på dækket med en lille ceremoni i form af en pudsig, arktisk tradition. Med krydsningen af Polarcirklen vinker vi farvel til polarkredsens mørke mod nord og bevæger os mod lysere dage mod syd. Vi har dog stadig chance for at se nordlyset lyse op for os, inden den sydligere vintersol får kraft. 

 

TIDER I HAVN:
Bodø: 02:30-03:30
Ørnes: 06:25-06:35
Nesna: 10:25-10:35
Sandnessjøen: 11:45-12:15
Brønnøysund: 15:00-17:25
Rørvik: 21:00-21:30

 

 

 

Her bor du

M/S Kong Harald

LÆS MERE OM SKIBET →

 

 

Måltider inkluderet

Morgenmad   Frokost   Aftensmad

 

Spækhugger i norsk vinterfjord
Den norske edderfugl
Dag 6Byvandring i Trondheim og oplevelser i Norges tørfisk-hovedstad, Kristiansund

Tidligt om morgenen lægger vi til kaj i Trondheim, som er Norges tredjestørste by. Den gamle by er særdeles rig på historie og kultur, charmerende arkitektur og omgives af den flotteste natur. På dagens byvandring kan du blandt andet se frem til at opleve domkirken Nidarosdom, der anses som Norges vigtigste kirke. Kirken er et vigtigt pilgrimsmål og symbol på norsk middelalderhistorie, og gennem tiden har den lagt kirkerum til kroningen af tre dronninger og syv konger.

Om eftermiddagen venter dagens næste stop i Kristiansund, og på sejladsen hertil forstår man for alvor fiskeriets betydning for Norges kystsamfund. Kristiansund kaldes også for Norges tørfisk-hovedstad, hvilket skyldes den århundreder lange eksport af den salte delikatesse ”klippfisk”.

 

TIDER I HAVN:
Trondheim: 06:30-09:30
Kristiansund: 16:30-17:30
Molde: 21:15-21:45

 

 

 

Her bor du

M/S Kong Harald

LÆS MERE OM SKIBET →

 

 

Måltider inkluderet

Morgenmad   Frokost   Aftensmad

 

Domkirken Nidarosdom i Trondheim
En af broernes på Atlanterhavsvejen
Dag 7Smukke fjordlandskaber og ankomst til Bergen med tid på egen hånd

I løbet af natten lægger skibet til i Ålesund, Torvik og Måloy, inden vi om morgenen når Florø, der er det vestligst beliggende samfund i Norge. Vintersolen kæmper sig op over horisonten og giver os dagslys til den naturskønne sejlads, der venter os. 

Få sømil syd for Florø passerer vi udmundingen af den mægtige Sognefjord og får et smukt kig til skærgården og kysten. Videre går sejladsen gennem den maleriske Nordfjord og Jostedalbræen, hvor fjorden åbner sig mod øst og skærer sig 90 km ind i landet. Høje på smukke naturoplevelser ankommer vi om eftermiddagen til rejsens sidste stop, hansestaden Bergen, der ikke uden grund kaldes ”porten til fjordene”.

Vi går fra borde, hvor vi vinker farvel til skibet, inden dagens oplevelser i Bergen venter. Dagen er fri til egne oplevelser, og der er nok at tage sig til. Er du mest til caféliv, shopping og god mad, finder du et varieret udbud i det centrale Bergen. Sæt for eksempel tænderne i en skillingsbolle, der er Norges lækre variant af kanelsnegle, mens du ser det norske folkeliv drive forbi.

Læg også vejen forbi Fisketorget, hvor du kan gå på opdagelse mellem talrige boder med friskfanget fisk, lokalt producerede råvarer fra områdets gårde og en indendørs torvehal fyldt med delikatesser. Fisketorget er et af Norges mest kendte markeder, og fra 1200-tallet til i dag har markedet været mødested, når sulten melder sig.

På Bryggens Museum kan du få et interessant indblik i byens udvikling fra 1100-tallet til livet i højmiddelalderen, hvor indflydelsen fra de nordtyske hansestæder vandt indpas.

 

TIDER I HAVN:
Ålesund: 00:30-01:20
Torvik: 02:35-02:45
Måløy: 05:45-06:00
Florø: 08:15-08:30
Bergen: 14:45

 

 

 

Her bor du

Thon Hotel Orion

LÆS MERE OM HOTELLET →

 

 

Måltider inkluderet

Morgenmad   Frokost

 

Gletsjeren Jostedalbræen i flot solskin
Bænk i vinterlandskab med udsigt over Bergen og blå himmel
Den norske skillingsbolle, der minder om den danske kanelsnegl
Dag 8Byvandring i Bergen, med kabelbane til toppen af Fløyen og hjemrejse

Bergen ligger perfekt placeret mellem Norges to største fjorde, Hardangerfjorden og Sognefjorden, der byder på majestætiske fjeldsider, fossende vandfald og fabelagtige fjordlandskaber. Vi bruger dagen på at udforske den smukt beliggende hansestad på en byvandring, hvor vi hører om byens historie og store betydning for handlen ikke bare i Norge, men i store dele af Europa.

Vi besøger blandt andet den UNESCO-fredede Bryggen, hvor facaderne på de gamle forretningsbygninger er beklædt med farverigt træværk, der hver især fortæller historien om hansestadens handelsliv.  

Fra byens charmerende gader og stræder går turen nu langt over byens tage. Vi tager nemlig den historiske kabelbane Fløibanen 320 m op til toppen af bjerget Fløyen. Kabelbanen kørte sin første tur tilbage i 1918, og Fløibanen er den eneste af sin slags i Norge. Turen tager 5-8 minutter, og for hvert stykke kabelbanen kravler op ad den stejle fjeldside, åbenbarer en smukkere og smukkere udsigt sig. På toppen nyder vi udsigten over hele Bergen og fjordlandskabet som et postkortssmukt punktum for vores mageløse vintereventyr gennem de norske farvande. 

Vi tager til lufthavnen om eftermiddagen, hvorfra vi flyver hjem til Danmark.

 

 

 

Måltider inkluderet

Morgenmad

 

Udsigt til Bryggens farverige huse i Bergen i vintervejr
Udsigt over Bergen om vinteren fra kabelbanen Fløibanne

Afrejsedatoer

Afrejse dato
Varighed
Pris pr. person
Rejseleder
Afrejse fra
16. november 2024
Varighed8 dage
17.995 kr. pr. person
Rejseleder
Afrejse fraKøbenhavn
Afrejse fra København
Udsigt fra ræling til norsk fjord og snedækkede tinder
Vintersol gennem strikhandsker formet som hjerte
Flot vinterlanskab med træer og fjord

Rejsen inkluderer

Med i rejsens pris

 • Flyrejse inkl. skatter og afgifter – se flytider og rejseplan under den pågældende afgang
 • Overnatning i dobbeltværelse i Kirkenes og Bergen
 • Overnatning i indvendig uspecificeret kahyt (Polar Inside - USPI)
 • Al transport og udflugter jf. program 
 • 1 x morgenmad på hotellet i Kirkenes og Bergen
 • Helpension (morgenmad, frokost og aftensmad) under hele sejladsen 
 • Byrundtur i Vardø
 • Udflugt til Hammerfest 
 • Kort byrundtur i Tromsø
 • Udflugt til Harstad og Trondenes
 • Byrundtur i Trondheim
 • Sejlads på Gullesfjorden
 • Byvandring i Bergen
 • Tur med Fløibanen
 • Dansk rejseleder

Tillæg pr. person

 • Enkeltværelsestillæg kr. 4.295
 • Opgradering til udvendig uspecificeret dobbeltkahyt med udsigt - Polar outside (USPO) kr. 3.395
 • Opgradering til udvendig uspecificeret dobbeltkahyt uden garanteret udsigt - Arctic Superior (USPD) kr. 4.495
 • Opgradering til udvendig uspecificeret singlekahyt med udsigt - Polar outside (USPO)– kr. 5.095
 • Opgradering til udvendig uspecificeret singlekahyt uden garanteret udsigt - Arctic Superior (USPD) kr. 6.795
 • Administrationsgebyr kr. 125

Hoteller på rejsen

NÅR REJSEN GÅR TIL NORGE

Få styr på pas, visum, vaccinationer, klima & valuta

Når du tager afsted på en rundrejse til Norge med dansk rejseleder, er der nogle praktiske oplysninger, som du skal have styr på både før, under og efter rejsen. Nedenfor finder du et overblik over al den relevante praktiske information såsom pas- og visumregler, lokale skikke og gode råd til din rejse i Norge.

 

Dansk_pas
Globus

Tilmeld dig vores
nyhedsbrev

Få inspiration, tilbud og invitationer til rejseevents

Bliv opdateret med de bedste tilbud, nye rejsemål, invitationer til gratis rejseforedrag, rejsetips og spændende indhold fra vores rejseblog.

Nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange om ugen – og du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Vi ses i din indbakke!