Rejser til Usbekistan

Silkevejens hemmeligheder

Usbekistan byder på orientalsk skønhed og mystik med høje minareter, blå kupler og snørklede basarer

  • På en rejse til Usbekistan oplever du virkelig landets variation. Det ene øjeblik er du omgivet af kolossale bjerge, det andet af golde ørkenlandskaber og ind i mellem frodige oaser. 

    Det er også en rejse ad antikkens silkevej til nogle af Centralasiens ubestridte perler – Bukhara, Tashkent, Khiva og Samarkand, der fremstår med enestående arkitektur fra dengang, hvor handel mellem Europa og Østen bragte enorme rigdomme til området. Silkevejen var engang Kinas vigtigste trafikåre til Europa, og karavanerne drog gennem Usbekistan med silke, porcelæn, guld og krydderier.

    Find din næste rejse til Usbekistan nedenfor.

     
guille-pozzi-PO0UHx-5mHo-unsplash
hawaii_billede_-1

Alle rundrejser til Usbekistan

steffen-b-qDZ-Xd8dX6w-unsplash
tran-phu-yPP08FAft7I-unsplash
tyler-raye-g1bRFUleYTA-unsplash

Oasebyen Samarkand og Bukhara

Et af knudepunkterne på Silkevejen var den orientalske oaseby Samarkand, der ligger i den frodige Zarafshan-dal. De mange orientalske vidundere er bygget af kunstnere og håndværkere fra de erobrede lande i Timurs imperium, og byen bærer fortsat præg af sin tidligere rigdom i form af storslået arkitektur. I Samarkand ligger bl.a. Timurs overdådige mausoleum og tre af verdens bedst bevarede koranskoler, madrassa’er, hvor Timurs barnebarn, astronomen og matematikeren Ulugbek forelæste.

Hvis man siger, at Samarkand er skønhed på jord – så er Bukhara skønhed i ånden. Det gamle kulturcentrum er Centralasiens helligste by, og det er et af de bedste steder at få et glimt af tiden, før området blev del af det russiske Turkistan. Bukhara er et gammelt lærdomscenter fra tiden, hvor håndværk, kunst og videnskab udviklede sig. Usbekistan virker måske traditionelt og gammeldags, men lærdom har altid været højt skattet. I dag lærer alle børn engelsk fra de er 7 år, og der er endda en børnekanal på engelsk. Man kan også få tilskud til at rejse til udlandet for at uddanne sig.

Karavanebyen Khiva

Den uovertrufne karavaneby Khiva er et møde med fortiden. Byen er en af de mest velbevarede karavanebyer i hele Usbekistan, og at træde ind gennem Khivas byporte er som at træde tilbage i tiden til forsvundne kongeriger, dengang bevogtede karavaner tog den farefulde rejse gennem Centralasien. Khiva var en af de vigtigste handelsbyer på Silkevejen pga. sin strategiske placering som det naturlige bindeled mellem øst og vest på kanten af ørkenen. Khiva er et museum under åben himmel med de smukkeste bygninger og monumenter bl.a. den kakkelbeklædte minaret Kalta Minor og det gamle citadel Kunya Ark.

AdobeStock_312674345
christian-joudrey-DuD5D3lWC3c-unsplash
Hawaii_billede_03
Hawaii_billede_02

Tashkent – Usbekistans moderne hovedstad

En anden af de gamle karavanebyer du bør opleve på sin rejse til Usbekistan, er hovedstaden Tashkent, der er 2.000 år gammel og beliggende ved Chirchik-floden. Her ses fine eksempler på den typiske silkevejs-byggestil med mønstrede læreanstalter, moskeer og mausoleer i brændt, glaseret ler. Den gamle bydel har beholdt sin charme, men der er ikke meget tilbage af den efter jordskælvet i 1966 og sovjettidens modernisering, hvor du opførte boligblokke, bombastiske monumenter og Uafhængighedspladsen Mustakillik. Gaderne i Tashkent er rene og pæne, og byen har flere velholdte parker og store grønne områder. Og dette gælder også alle andre steder i Usbekistan. Det er en fast morgenrutine, at kvinderne fejer foran huset, og manden spuler området med vand. Også i vejkanten arbejder der mange kvinder med at rydde op og fjerne ukrudt og ved at udføre dette arbejde, er de garanteret pension fra staten.

Mad og drikke i Usbekistan

Usbekisk madkultur minder lidt om den tyrkiske. Man udnytter de lokale landbrugsvarer, som består meget af kornprodukter og kød, især lammekød. Et typisk usbekisk måltid kan f.eks. være en sammenkogt ret med lammekød, grøntsager, frugt, brød og ris eller nudler til. Grøn te er en nationaldrik og serveres næsten altid som tilbehør til et måltid, eller bare for sig selv, når de lokale vil give udtryk for deres gæstfrihed.

AdobeStock_312674345
christian-joudrey-DuD5D3lWC3c-unsplash
Hawaii_billede_03
Hawaii_billede_02

Rejser til Usbekistan

Usbekistan har subtropisk fastlandsklima med lange varme somre og korte kolde vintre. Foråret og efteråret er de mest optimale rejseperioder, da der ikke er for varmt og heller ikke for koldt. Vi forsøger altid at placere vores rundrejser i Usbekistan, så du oplever landet fra sin bedste side.

Usbekistan er generelt et sikkert land at rejse i, men man skal selvfølgelig passe på sine ejendele. Benyt sikkerhedsboks på værelset, eller få opbevaret værdigenstande i receptionen.

Tilmeld dig vores
nyhedsbrev

Få inspiration, tilbud og invitationer til rejseevents

Bliv opdateret med de bedste tilbud, nye rejsemål, invitationer til gratis rejseforedrag, rejsetips og spændende indhold fra vores rejseblog.

Nyhedsbrevet udkommer 1-2 gange om ugen – og du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Vi ses i din indbakke!