Af Benjamin Christensen
Caminoen med dansk rejseleder
– tryghed, fællesskab og fordybelse på vejen
Der er noget særligt ved at vandre. Særligt når man gør det i Galiciens grønne, bakkede landskab, hvor egeskove, stenmure og gamle kirker har dannet baggrunden for århundreders pilgrimsfærd. Her, på den klassiske Camino Francés, mellem Triacastela og Santiago de Compostela, vandrer tusindvis af mennesker hvert år. Nogle for troens skyld. Andre for at finde ro, retning – eller bare sig selv. Stadig flere vælger at tage turen i selskab med en dansk rejseleder. Ikke for at blive ført ved hånden, men for at gå med større tryghed, indsigt og frihed.
Hos Risskov Rejser er Lars Luckow rejseleder på flere af vores Camino-rejser. Han har mange kilometer i benene og en særlig evne til at balancere det praktiske med det personlige.
“Hver morgen inden vi går, fortæller jeg om det område, vi skal igennem – hvor det giver mening at holde pause, hvor udsigten er bedst, og hvor man finder dagens bedste kaffe eller stempler til camino-bogen,” fortæller Lars. “Det giver ro hos deltagerne at vide, at der er tænkt på det hele.”
(Artiklen fortsætter efter billedet)

Et skridt ad gangen – med tryghed og frihed
At vandre ad Caminoen er for mange en personlig rejse. Derfor handler det ikke om at følges i flok fra start til slut, pointerer Lars. Tværtimod.
“Vi starter altid dagen sammen og går de første kilometer i fællesskab. Derefter sætter vi etapen fri. Nogle vælger at gå alene, andre i små grupper, og vi mødes igen undervejs og om aftenen,” forklarer den vandrende rejseleder. “Det giver tryghed for dem, der måske er lidt usikre i starten – og frihed for dem, der gerne vil have roen for sig selv.”
Trygheden ligger ikke i faste rammer, men i muligheden for at vælge – i visheden om, at nogen har styr på det, hvis man har brug for hjælp eller råd.
(Artiklen fortsætter efter billedet)

Historier under åben himmel
Det, der gør Caminoen til noget helt særligt, er ikke bare landskaberne eller målet i horisonten. Det er samtalerne. De spontane møder. De historier, man får og giver undervejs.
“Man går nogle kilometer med en, man aldrig har mødt før – taler om alt mellem himmel og jord – og siger farvel igen med et smil,” siger Lars. “Det er let og uforpligtende, og det gør vandringen både opløftende og levende.”
For mange deltagere opstår der også et særligt fællesskab inden for den danske rejsegruppe. Over morgenmaden, på stien eller ved aftensmaden deler man oplevelser, grin og stilhed. Og for dem, der normalt rejser alene, er det en gave at kunne være sammen med andre uden at skulle præstere.
(Artiklen fortsætter efter billedet)

Viden der åbner vejen
Når man vandrer med en rejseleder, får man ikke kun rutevejledning og facts. Man får en levende fortæller ved sin side. En, der kan sætte ord på det, man ellers bare ville gå forbi.
Der er stor forskel på at gå forbi en gammel kirke – og at kende dens historie. Hvor andre ser en stenbro, ser Lars fortællingen om genopbygningen af Portomarín. Når man går gennem Palas de Rei eller Melide, sætter han ord på det, der ellers ville passere i stilhed.
“Jeg prøver at åbne landskabet for deltagerne – ikke kun med historiske fakta, men med små anekdoter, personlige observationer og lidt kulturforståelse,” siger han. “Caminoen er ikke bare smuk – den er levende.”
(Artiklen fortsætter efter billedet)

Caminoens puls
Caminoen er blevet en rute for både troende og tvivlende, for førstegangsrejsende og erfarne vandrere. Men fælles for dem alle er behovet for nærvær. For noget ægte og ukompliceret.
At rejse med en dansk rejseleder betyder, at man kan koncentrere sig om at være til stede i nuet, når det er nødvendigt og kunne lade tankerne vandre sammen med fødderne, når man ønsker. Der er styr på det praktiske – og plads til det personlige. Og den ro gør hele forskellen.
(Artiklen fortsætter efter billedet)

Et mål – og meget mere end det
Ankomsten til Santiago de Compostela er stærk. Når katedralens spir toner frem i horisonten, mærker man ikke kun glæden ved at være nået frem. Man mærker vejen i kroppen og sindet. Man mærker, at man har rykket sig – fysisk og mentalt.
Og for dem, der har gået med en dansk rejseleder, har rejsen fået en ekstra dimension. De går ikke bare hjem med kilometer i benene – men med nye perspektiver, ro i sindet og fællesskab i hjertet.
(Artiklen fortsætter efter billedet)

Vil du gå ad Caminoen med Lars Luckow?
Har du fået mod på at vandre på Caminoen med dansk rejseleder? Eller vil du bare læse mere om de mange oplevelser der venter på rejsen?
