Search The Blog

Nulstil
Postkort fra Sydengland: Fra kong Arthurs legender til victorianske haver

Postkort fra Sydengland: Fra kong Arthurs legender til victorianske haver

Af Benjamin Thomas Christensen

Postkort fra Sydengland: Fra kong Arthurs legender til victorianske haver 

Adspurgt vil mange af os nok påstå, at vi har besøgt England, men hvis vi skal være helt ærlige, begrænser besøget sig ofte til London, og det er faktisk lidt en skam. For selvom storbyen har utroligt meget at byde på, så er der så meget andet uden for London, der er værd at opleve. Især hvis man er til skønne naturoplevelser, historiske seværdigheder og engelsk idyl.

Hos Risskov Rejser sendte vi tre medarbejdere på rundrejse i det sydvestlige England for at se, hvad landsdelen har at byde på. Og vi vil naturligvis dele deres oplevelser med jer.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Sydengelsk landskab

Idylliske landsbyer og bølgende bakker

Efter at være landet i London sætter vi kursen vestover gennem de sydengelske counties Hampshire og Dorset mod Devon. Her udfolder det klassiske engelske landskab sig i bløde bølger, gamle stengærder og frodige grønne marker, hvor får græsser fredeligt, og landsbyerne ligger som perler på en snor.

I Hampshire bliver vi mødt af et landskab, der emmer af landlig idyl – åbne marker, små skove og landsbyer med pubber, bindingsværk og velplejede haver. Det er England, som man forestiller sig det fra romaner og tv-serier.

Da vi krydser grænsen til Devon, skifter stemningen igen. Her er vejene smallere og mere snoede, flankeret af høje levende hegn og gamle træer, som danner grønne tunneler, mens havet og markerne konkurrer om hvem, der kan skabe de smukkeste bølger.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Landskab, Sydengland, Hampshire, Dorset, Devon

Torquay: Englands riviera

Vores første overnatning er i byen Torquay, fødeby for den berømte krimiforfatter Agatha Christie. Byen ligger smukt ved kysten i det sydlige Devon og er en af perlerne langs det, man kalder “The English Riviera”. Med palmer langs promenaden, milde temperaturer og udsigt til det blå hav har byen i mere end et århundrede tiltrukket besøgende, der søger havluft, afslapning og en snert af elegance.

Byen voksede frem i victoriansk tid som en mondæn badeby, og mange af de storslåede villaer og hoteller fra den periode præger stadig gadebilledet i dag. Den velplejede havn er byens naturlige midtpunkt. Her ligger hyggelige caféer side om side med små isboder og butikker. Lystbådene vugger fredeligt i vandet og giver, sammen med de mange palmer, en nærmest Middelhavs-agtig stemning.

Vær forberedt på de stejle små gader i byen, der klynger sig op ad bakkerne der omgiver havnen. En vandretur rundt i Torquay kan være lidt af en udfordring, men det er besværet værd, hvis man vil nyde de smukke udsigtspunkter med panorama over bugten.

Uanset om man er til havudsigter, victoriansk arkitektur, kystnære vandreture eller en eftermiddag med cream tea i en solbeskinnet have, så byder Torquay på en charmerende blanding af klassisk badeby og engelsk kystidyl.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Billede med 4 små motiver fra Torquay, Devon, England

Dartmoor National Parks vilde natur

Fra Torquay fortsætter rejsen vestpå ind i hjertet af Devon og ud i den rå og storslåede natur i Dartmoor Nationalpark – et af Englands mest fascinerende naturområder. Her skifter landskabet karakter. De bløde bakker erstattes af åbne vidder, lyngklædte højder og dramatiske klippetoppe, de såkaldte tors, der rager op af jorden som naturlige monumenter.

Vejen snor sig gennem det særprægede og næsten tidløse landskab, hvor vilde ponyer ofte ses græssende frit blandt områdets fritgående får, og udsigten skifter mellem skov, mose og bakker dækket af lyng. Det undrer ikke, at forfatteren bag Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle, valgte at henlægge historien om Baskervilles Hund til netop Dartmoor.

Et naturligt højdepunkt på ruten er vores stop ved Warren House Inn, der ligger ensomt og stemningsfuldt midt i nationalparken. Denne historiske kro har serveret for rejsende og lokale siden 1700-tallet og er kendt for sin hyggelige atmosfære og evigt brændende ild i pejsen – efter sigende tændt uafbrudt siden 1845.

På vej ud af Dartmoor passerer vi på afstand forbi det legendariske Dartmoor Prison. Fænglset, der oprindeligt blev bygget for at huse franske krigsfanger under Napoleonskrigene ligger isoleret midt i nationalparken og lukkede først i sommeren 2024.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Billede med 4 små motiver fra Dartmoor National Park, Devon, England

Mod vest – St. Michael’s Mount og Land’s End

Fra Dartmoors åbne vidder og vilde hedelandskaber fortsætter vi vores rejse vestpå gennem det smukke og stadig mere kystnære Cornwall. Landskabet forandrer sig gradvist – bakkerne bliver blødere, lyset skarpere, og i horisonten anes Atlanterhavet. Vi nærmer os nu nogle af Sydenglands mest ikoniske steder.

Første stop er St. Michael’s Mount, en lille tidevandsø der rejser sig dramatisk ud for kysten ved Marazion. Øen, med sit middelalderslot på toppen har gennem århundreder været både pilgrimsmål og privat residens, og leder tankerne hen på navnebroderen Mont St. Michel i Nordfrankrig. 

Når tidevandet tillader det, kan man gå ud til øen via den gamle granitdæmning – en særlig oplevelse, som vi desværre må gemme til næste gang vi er på disse kanter. 

Herfra fortsætter vi mod det vestligste punkt på det britiske fastland – det rå og ikoniske Land’s End. Undervejs nyder vi den dramatiske kyststrækning, små fiskerlejer og åbne vidder, der gør rejsen dertil til en oplevelse i sig selv.

Fremme ved Lands End styrter klipperne nærmest lodret ned i Atlanterhavet, og her, hvor landet slutter, mærker man elementernes kraft og den særlige stemning, som knytter sig til netop dette sted. Selvom vi i det fjerne kan høre bølgerne brydes mod de skarpe klipper, er der en fredfyldt stemning her på det sidste stop inden den amerikanske østkyst. 

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Lands End skilt, med indsat foto af St. Michael's Mount, Cornwall, England

Newquay: Surf, strande og kyststemning

Endnu et højdepunkt på vores rejse til Sydengland er den lille kystby Newquay. Byen ligger på Cornwalls nordkyst og er kendt som Englands surfhovedstad – en livlig kystby omgivet af dramatiske klipper og brede sandstrande. Her møder man en afslappet atmosfære, der tiltrækker både surfere, naturelskere og feriegæster.

Byens centrum byder på hyggelige caféer, små butikker og en afslappet feriestemning, mens strandene – som den berømte Fistral Beach – lokker med bølger, der gør området ideelt til både surf og strandture. Langs kyststien får man storslåede udsigter over Atlanterhavet og fornemmer den rå, naturlige skønhed, der kendetegner det nordlige Cornwall.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Tredel billede med motiver fra Newquay, Cornwall, England

Tintagel Castle: Kong Arthur og havudsigt

Vores næste stop på turen er det stemningsfulde Tintagel Castle på Cornwalls forrevne nordkyst. Borgruinen ligger dramatisk på en klippehalvø med frit udsyn over Atlanterhavet. Ruinerne er omgærdet af historie og myter – ikke mindst legenden om kong Arthur, som ifølge sagnet blev født netop her.

Forbundet med fastlandet via en spektakulær gangbro, er Tintangel Castle et fascinerende besøg, hvis historie går århundrer tilbage til tidlige keltiske bosættelser. Oplevelsen fuldendes af den vilde natur og det brusende hav, som sammen skaber en helt særlig atmosfære. Tintagel er et sted, hvor historie og legende mødes – og hvor udsigten alene er hele besøget værd.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Tredelt billede med motiver fra Tintangel Castle, Cornwall, England

Wells og Glastonbury: Katedraler, klosterruiner og middelalderstemning

På vores rejse gennem det sydvestlige England er vores næste destination byen Glastonbury, hvis atmosfære er præget af både historie, legender og spiritualitet. Midt i byen besøger vi ruinerne af Glastonbury Abbey, et af Englands ældste og mest sagnomspundne klostre. Det siges, at både kong Arthur og dronning Guinevere ligger begravet her, og stedet har i århundreder været mål for pilgrimme og eventyrlystne sjæle. 

Glastonbury er også kendt for sin enorme musikfestival og de mange spirituelle butikker der præger især bymidten. Her er der rig mulighed for at gå på opdagelse i alt fra østens spiritualitet til nordisk mytologi.

Fra Glastonbury fortsætter vi mod Wells, en af landets mindste og mest stemningsfulde byer. Her dominerer den prægtige Wells Cathedral bybilledet – et gotisk mesterværk fra 1200-tallet med detaljerig facade, smukke buer og en imponerende rosetvindue. Området omkring katedralen emmer af historie, og vi spadserer gennem den gamle bispegård og ad Vicars’ Close, der regnes for at være Europas ældste beboede gade.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

4-delt billede med motiver fra Wells og Glastonbury, England

Bath: Romersk historie og georgiansk elegance

Et af de sidste stop på vores rejse, inden turen - for vores vedkommende - går hjem til Danmark, er den smukke by Bath i Sommerset. Med sin elegante arkitektur og lange historie er Bath en af Englands mest karakteristiske kulturbyer. Byens navn afslører dens oprindelse – og vi besøger naturligvis de berømte romerske bade, hvor man stadig kan se de velbevarede bassiner, søjlegange og den varme kilde, der i århundreder har tiltrukket besøgende. Her får vi et fascinerende indblik i romernes liv og badekultur, midt i et stemningsfuldt og atmosfærefyldt anlæg.

Bath husede i en årrække en af Englands mest berømte forfatterinder, Jane Austen, der inkluderede byen i flere af sine bøger. Vores besøg i byen falder desværre ikke sammen med den årlige Jane Austen-festival - men det er klart noget vi må tage med i planlægningen, næste gang vi er på disse kanter.

Vi oplever også Baths georgianske storhedstid, da vi gør et holdt ved den ikoniske Royal Crescent – en halvcirkelformet række af gyldne byhuse med udsigt over en grøn park. Bygget i 1700-tallet er den et højdepunkt i britisk bygningskunst og et tydeligt udtryk for datidens elegance og arkitektoniske ambitioner.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Tredelt billede med motiver fra Bath, England

Vil du også opleve Sydengland?

Du kan opleve de ovennævnte og mange flere fantastiske dele af Sydengland på vores rundrejse "Sydengland – Cornwall, Kong Arthur & engelsk romantik"




Tre medarbejdere fra Risskov Rejser foran Pastry-shop i Cornwall, England

Your feelings about the post?

Bent Hedelund – 50 år på farten som rejseleder
Forrige artikel

Bent Hedelund – 50 år på farten som rejseleder

Næste artikel

Smagen af Syditalien – en kulinarisk rejse gennem Apulien, Calabrien og Sicilien

Tilmeld dig vores
nyhedsbrev

Få inspiration, tilbud og invitationer til rejseevents

Bliv opdateret med de bedste tilbud, nye rejsemål, invitationer til gratis rejseforedrag, rejsetips og spændende indhold fra vores rejseblog.

Nyhedsbrevet udkommer 2-3 gange om ugen – og du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Vi ses i din indbakke!